RATSASTUS2022-09-22T13:07:45+00:00
Loading...

HEVONEN JA RATSASTUS

Ratsastus sopii monenikäisille ja hevoseen tutustuminen on elämys kaikenikäisille. Hevonen mahdollistaa paljon ja ratsastus on kokonaisvaltainen elämys, joka on hyväksi keholle ja mielelle.

Meillä kaikki ratsastajat ovat Primus Harrastajia.

RATSASTUSKOULULAISEN POLKU

Suomen Ratsastajainliiton kokoamien ratsastajien urapolkujen innostamana olemme laatineet ratsastuskoululaisen polun. Tämä polku auttaa sinua kartoittamaan osaamistasoasi, asettamaan tavoitteita ja lisäämään harrastuksesi monipuolisuutta.

Hevosen kanssa voi harrastaa monin tavoin. Tietyt kulmakivet, kuten turvallisuus, eettisyys ja hevosen lajinomaisen käyttäytymisen ymmärtäminen pitää olla kaikessa tekemisessä mukana.

Polku ei ole ikäsidonnainen, vaan jokainen voi edetä omaan tahtiinsa. Lajin harrastamisessa voi joustaa oman ajankäytön ja elämäntilanteen mukaan.

LINKKI: ratsastuskouluoppilaan polku

LINKKI: SRL:n URAPOLKU

HEVOSEN PARHAAKSI

Ratsastus on ihana laji ja sen mahdollistaja hevonen on upea eläin, joka taipuu moneen.

Otamme esiin asian, joka silloin tällöin nostaa voimakkaammin päätään ratsastuskoulumaailmassa ja herättää paljon tunteita.
Ratsastajan painon ei varusteineen tulisi olla enempää kuin 15 % hevosen painosta. Isossa-Britanniassa ohjeistus on nykyään vain 10%.

Käytännössä 15% ohje tarkoittaa Primuksen hevosten osalta seuraavaa:
Cherie, Grace, Lady ja Pauli painavat noin 500 kg ja ratsastajan varusteineen ei tulisi painaa enempää kuin 75 kg.
Leo, Ari ja Elton painavat noin 600 kg ja ratsastajan varusteineen ei tulisi painaa enempää kuin 90 kg.
Sirommat hevoset ja ponit tarvitsevat vielä kevyempiä ratsastajia.

Vaikeaksi asian tekee hevosten kannalta se, että isommat hevoset eivät voi kantaa painavia ratsastajia jatkuvasti, sillä niiden jalat tai selkä eivät ole suhteessa paljon kestävämpiä kuin pienempien hevosten.

Pelkkä ratsastajan paino ei ole ratkaiseva, vaan myös tasapaino ja ratsastustaito vaikuttavat siihen, kuinka kuluttavaa tai raskasta työ on hevoselle. Taitavat ratsastajat kantavat kehonsa paremmin ja ovat hevoselle kevyempiä kantaa, heikomman taitotason ratsastajat ovat raskaampia kantaa, koska eivät kannattele omaa vartaloaan tasapainossa hevosen selässä. Arat ratsastajat lisäksi usein roikkuvat hevosen suussa etunojassa, jolloin hevonen on etupainoinen ja se on varsin kuluttava tapa liikkua etujalkojen alanivelille.

Selkeämpää osviittaa ratsastajalle antaa painoindeksi kuin kilomäärä.

Meidän on valittava, käytämmekö hevosiamme kantojuhtina vai haluammeko ratsastaa niin, että se on kehittävää sekä ratsastajille että hevosille. Valinta on meidän ja se on selkeä. Haluamme opettaa koulu-ja esteratsastusta hyvinvoivilla ja notkeilla hevosilla.

Palvelemme intohimolla asiakkaitamme ja toivomme kaikille ihania hetkiä hevosten parissa. Meidän tärkein arvomme on kuitenkin hyvinvoiva hevonen ja haastammekin ne ratsastajat, joilla tarvetta on, mukaan kilokuriin. Ratsastus helpottuu ja hevoset kiittävät!